Utmärkelser och summering av Kimstads säsong

Jag tror ingen som läser denna blogg har missat att Kimstad 2011 vann Division 5 mellersta och tog i och med detta steget upp till division 4 nästa säsong. Jag ska nu ge min syn på Kimstads säsong och även dela ut lite utmärkelser. Eftersom jag själv bara spelade halva säsongen kan jag givetvis skriva mest detaljerat om denna även om jag såg en del matcher under våren också.

Det var stora förväntningar på Kimstad när säsongen drog igång för lite mindre än ett år sen. Man hade fått behållt stommen från föregående säsong och lyckas knyta till sig namn med fina cvn: Fredda Petterson, Tommy Ljungström och Tobbe Ekeroth tex. Man hade i klubben lagt upp en plan där målet var att ta steget upp till fyran inom högst två år.

Kimstadssäsong började med ett äventyr i Östgötacupen som till slut varade i tre matcher. Man gav div 3 laget Östria Lambohov en bra match på Krokhagen men man förlorade tillslut med 4-2. Den första matchen i serien i våras var mot det förväntade topplaget Kurdiska på bortaplan. Många hade tippat Kimstad och Kurdiska i topp så på förhand kändes det som en riktigt viktig match trots att det var så tidigt in på säsongen. Kimstad vann matchen med 2-1 efter att ha vänt ett 0-1 underläge. I nästa match väntade en annan toppkonkurrent Syrianska som man något orättvist lyckades besegra med 2-1 på Krokhagen. Laget hade ni börjat med att besegra två mycket starka konkurrenter och allt såg väldigt bra ut. När man veckan efter åkte till Finspång var det nog inte många som trodde att FFK skulle lyckas vinna med 2-0 efter ett briljant självmål av Vånge bl.a.

Detta var början till en mycket ojämn period där strålande insatser blandades med riktiga bottennapp. Man fick stryk av Hemgårdarna hemma med 1-0 trots att det var spel mot ett mål under hela matchen. Lite komiskt var det hela ändå då Jonte Ekeroth som var tänkt att starta matchen hade försovit sig och anlände till Krokhagen ca 10 minuter innan avspark. I och med detta blev Ekeroth förpassad till bänken, när han sen kom in i andra halvlek var det just han som orsakade straffen som Hemgårdarna gjorde 1-0 på. En mindre lyckad dag för Mr Ekeroth alltså. Matchen efter var en av flera under säsongen som visade vilken enorm sammanhållning och kämparglöd det finns i klubben. Man låg under med 3-0 efter 15 minuter på IP mot Blacka efter att Anton Bäckstedt haft stor show. Matte nickade in 1-3 precis innan pausvilan och resten är historia. Tobbe Ekeroth satte 2-3 sen var det dags för Tommy att sänka Blacka genom att göra två mål och avgöra matchen på egen hand.

Man lyckades efter detta förlora mot Örtomta hemma och Kurdiska borta samt spela vårens bästa match i seriefinalen mot Åtvid Södra där man vann med 4-1 innan man gick till sommaruppehåll. Sommaren blev lugn och det kördes ett frivilligt pass i veckan med ganska några deltagare under semestern. Jag, Fabian Jalkemo värvades in från Vånga och blev sommarens enda nyförvärv. Det spelades en nystartad cup i Kimstad som man förhoppningsvis kommer fortsätta anordna där Svärtinge vann efter att man besegrat Åby i finalen. Kimstad slutade på andraplats i gruppen bakom Åby och lyckades därför inte gå vidare. Man skulle även ha deltagit i Skärblackas klassiska sommarcup men på grund av ett regnoväder som sällan skådats ställdes cupen in på morgonen.

Höstsäsongen startade utanför Cloetta Center på en plan full av fågelskit från Kanadagäss?. Kimstad var utspelade under stora delar av matchen mot Syrianska men lyckades genom ett strålande försvarsspel och en inställning som var magnifik vinna med 1-0 efter mål av Jocke Andersson. I matchen efter visade laget återigen att man vägrar ge upp. Man låg under med 1-0 i paus mot FFK och det var inte mycket som fungerade. Vi bestämde oss för att gå ut och vända på matchen och efter 15 minuter ledde vi med 3-1. Slutresultatet kunde blivit mycket större men skärpan i avsluten var inte det bästa. Jonte Ekeroth tog en lysande varning i slutminuterna då han ställde sig framför bollen när FFK skulle slå en hörna. Ingen visste egentligen vad han sysslade med men det var en taktisk varning därför han skulle vara bortrest under nästa match.

Höstens största plump och enda förlust kom mot ett mycket organiserat Rimforsa på bortaplan. Kimstad kvitterade till 1-1 efter 60 minuter. Man pressade länge på för att ta ledningen men under de sista 10 minuterna släppte man in 3 mål. Att Matte blev utvisad vid ställningen 3-1 gjorde inte heller saken bättre. I matchen efter väntade ett hemmastarkt Hemgårdarna och Kimstad kom dit med väldigt många spelare otillgängliga av olika anledningar. Inledningsvis kändes det som att det skulle bli en "walk in the park" när jag satte 1-0 redan efter 5 minuter (mitt första mål på 3 år). Efter slarvigt försvarsspel kvitterade sedan Hemgårdarna och efter 15 minuter fick Jocke Andersson skåda det röda kortet efter en någon olämplig kommentar till domaren. Hemgårdarna gick till pausvilan med en 3-2 ledning. Tidigt i andra halvlek kvitterade Vånge efter en strålande hörna av Sama och med ca 20 minuter kvar satte Peter segermålet. Att vända underläge med 10 man är svårt att beskriva hur imponerande det är.

Matchen efter väntade Blacka och många trodde att de skulle vara extremt revanschsugna efter förra mötet. Så blev det inte, Kimstad var flera nummer större och man vann tillslut med 4-1. (Borde varit 4-0 då deras mål aldrig var över linjen) Ordspråket Pojkar mot män har förövrigt aldrig känts mer passande. Efter matchen var det KM i golf där Tommy Lj samt Tobbe Ekeroth gick segrande ur kampen. På kvällen firade vi Carling som fyllde 40 på Krokhagen där vi hade en mycket trevlig tillställning.

Ännu en imponerande vändning stod vi för i matchen efter mot Tallboda borta. Vi låg under med 1-0 och egentligen ingenting fungerade då vi ändrade om i laget. Jag klev ner som mittback och Jonte spelade vänsterytter och detta skulle visa sig vara matchvinnande. Danne Hägglöf gjorde årets första match och gjorde ett mål och assisterade till ett. Det tredje målet gjorde Jonte Ekeroth efter lite kalabalik i straffområdet efter en hörna. Med tre matcher kvar hade vi två poäng ner till Kurdiska har jag för mig och på pappret hade de ganska mycket lättare spelschema. När vi efter en väldigt medioker insats mot Örtomta enbart fick 2-2 låg ledde vi serien enbart på 4 plusmål över Kurdiska.

I näst sista omgången väntade Vånga som kom med 6 raka segrar. De kontrade in 1-0 i första halvlek och detta resultatet stod sig halvleken ut. Vi höll på att tappa serien i detta läge och kom ut som ett helt nytt lag i andra. Det var inget snack om saken och vi vände matchen helt rättvist och vann med 2-1 efter mål av Tobbe Ekeroth och Hannes efter en snygg karatesparkassist av Jonte. När vi sedan i omklädningsrummet fick reda på att Kurdiska spelat 4-4 mot Hemgårdarna efter att Amel Mujezinovic gjort 4 mål för Hemgårdarna blev glädjen ännu större. Tre poängs ledning inför sista matchen som skulle spelas på anrika Kopparvallen mot Åtvidaberg Södra som klappat igenom totalt under hösten efter en strålande vår.

Att det var en otroligt viktig match på gång kändes under hela veckan på träningarna och jag tror att matchen var det enda många spelare och ledare tänkte på. Ca 100 Kimstadsupportrar, många klädda i Kimstadströjor åkte till Åtvidaberg för att heja fram Kimstad mot div 4. Tommy gav oss ledningen efter 11 minuter på nick och när Vånge nickade in 2-0 efter 35 började nervositeten släppa lite. Tobbe Ekeroth och Gusten gjorde varsitt mål innan paus och det kändes klart. I andra halvleks första minut gjorde Sama 5-0 efter en briljant lobb över målvakten, Åtvid hade inte rört bollen i halvleken när den gick in. Matchen slutade tillslut hela 8-0 till Kimstad och det var inget snack om saken, Kimstad vad klara för divison 4.

Sammanfattning
Det som gjorde att Kimstad vann serien måste ha varit alla vändningar man lyckats göra. Att man trots underläge aldrig gett upp och alltid trott på sin sak. Man låg under mot Kurdiska, Blacka, FFK, Hemgårdarna, Tallboda och Vånga och man lyckades vinna alla dessa matcher. Att vi har haft en bra blandning mellan rutinerade spelare och unga tror jag också har varit väldigt viktigt. Sama tex klev in med sin rutin när vi behövde den som mest och far fullkomligt fenomenal de avslutande 5 omgångarna. Fredda som kom från division 1 och Sleipner gjorde även han en bra säsong och vann den interna skytteligan på 14 mål. Andreas gjorde även han en mycket bra säsong och som back vet jag hur viktigt det är att verkligen kunna lite på sin målvakt. Kanske viktigast av allt har nog ändå bredden i truppen varit. Det har funnits matcher där 5-6 ordinarie spelare saknats och man ändå gått in och gjort en mycket imponerade insats. Många ansåg att man hade alldeles för mycket spelare när man hade uppåt 30 spelare på vissa träningar i vintras men det skulle alltså visa sig vara helt fel. En annan sak som jag tror varit viktig är det extrema intresset som finns för klubben hos vissa eldsjälar. Kingen, Lasse och Ardell är tex på i stort sett varje träning utan att behöva det. De fixar de sakerna man inte tänker på men jag hoppas ni alla vet att ert jobb uppskattas något oerhört hos oss spelare.

Årets målvakt: Andreas Pettersson

Inget att orda om, spelade alla matcher utom en då han var skadad efter knocken mot Blacka. Räddade laget i flera matcher och inger en trygghet i backlinjen.

Årets försvarare: Fredrik Bergdahl

Rutinen och spelförståelsen har varit extremt viktigt för laget och kaptenen har gjort en strålande säsong. Bjöd på en kandidat till årets mest solklara varning i sista matchen också.

Årets mittfältare: Magnus Samuelsson

Hans avslutning på säsongen går inte prata bort. Var lysande mot framförallt Vånga när vi behövde det som mest. Tobbe Ekeroth utmanar men Samas avslutning ger honom priset.

Årets Forward: Fredrik Petterson

Vann en interna skytteligan på 14 mål men stod även för extremt mycket mer än bara mål. Grymt bra lagspelare som snackar mycket på plan och ger alltid 100 %. Var kapten i de matcherna Bergdahl saknades och fick kramp i alla!?

Årets mål: Magnus Samuelsson

Spelet innan och chippen från 20 meter mot Åtvid Södra är ett fenomenalt snyggt fotbollsmål. Kimstad spelade på högerkanten och det avslutades med att Sama fick bollen utanför straffområdet och på Cantonavis chippade in bollen i det vänstra krysset. Tobbe Ekeroths mål mot Vånga förtjänar även det att nämnas.